Prof. Dr. Birol Civelek

Yanık Tedavisi

Sıcak su ya da ateş yanıkları, acil başvuruların önemli bir kısmını oluşturur. Özellikle bebeklerin cildi çok hassas ve ince olduğu için kolay yanar. Bağışıklık sistemleri de tam gelişmediği için, iyileşme süreci problemli ve uzun olabilir. 5 yaş altındaki çocuklarda, en çok sıcak içeceklerden dolayı oluşan lokal ya da ciddi yanıklar görülür. Erişkin biri için sıcak olarak değerlendirilmeyen bir içecek, bebekler ve çocuklar için ciddi deri yanığına sebep olabilir.

Yanıklar ihmal edildiğinde, hayat boyu iz ve fonksiyon kaybına sebep olabilir. Özellikle; el, yüz, ayak ve genital bölge yanıkları, hastane yatışı gerektirebilir. Bebeklerin ve çocukların vücut yüzeyleri küçük ancak orantısı bir yetişkine göre farklıdır. Bu sebeple, küçük gibi görülen bir yanık alanı bile hayati tehlike arz edebilir. Yanık üzerine diş macunu, yoğurt gibi uygulamalardan kaçınmak gerekir. Yüzeysel yanıklarda, bitkisel veya başka materyallerin kullanımı, enfeksiyona sebep olabileceği gibi, yüzeysel bir yanık derin bir yanığa dönüşebilir.

Yanık olduğunda ilk yapılması gereken, sakin olup o bölgenin soğutulmasını sağlamaktır. 10 dk. kadar yanık olan bölgenin su tutulup soğutulması, hem ağrıyı hem de yanığın derinleşmesini engeller.

Eğer yanan bölgede sıkı bir giyecek varsa bu derhal çıkarılmalıdır ancak yanan yüzeye yapışan bir kumaş varsa buna müdahale edilmemelidir. Yanık bölgesi, mutfakta kullanılan streç bir filmle sarıp, yapışabilecek herhangi bir şey kullanmayın.

Bu işlemleri uyguladıktan sonra, en yakın acil servise gitmelisiniz. Plastik Cerrahinin yaygın olarak uğraştığı alanlardan biri yanık izleri ve yapışıklardır.