Prof. Dr. Birol Civelek

Burun Estetiği - Septorinoplasti Ameliyatları

Burnumuz yüzümüzün nasıl göründüğünü belirleyen bir organımızdır. Şekli ve büyüklüğü bütün görünüşümüzü değiştirir. Öte yandan burundaki eğrilik ve şekil bozuklukları bazen solunum sorunlarına da yol açabilir. Bu yüzden burun estetiği estetik ve plastik cerrahi alanında en çok başvurulan uygulamalardan birisidir.

Son dönemde bu alandaki gelişmeler sayesinde burun estetiği uygulamaları çok daha başarılı oluyor. Estetik cerrahideki burunla ilgili ameliyatlar genel olarak iki gruba ayrılıyor. Burun ameliyatları sade estetik görünümü düzeltmek amacıyla yapılabilir ve bunlar rinoplasti grubunda yer alır. Aynı zamanda burun ameliyatları işlevsel ve fonksiyonel sorunlar, mesela nefes alma ya da uyku sorunu için de yapılabilir. Bu alana da septorinoplasti adı verilir.
Septorinoplasti Ameliyatları

Burnun içerisine bir et büyümesi, burun kemiğindeki eğrilikler ve burun içinin dar olması gibi sorunlar ise septorinoplasti uygulamaları ile çözülebilecek olan sorunlardır. Burun estetiği içerisindeki septorinoplasti uygulamaları bu sorunların hepsine kesin bir çözüm getirebilir. Bu tür sorunlar kişinin rahat bir şekilde nefes almasını ve uyumasını engeller.

Hem bunları çözmek hem de estetik olarak daha iyi görünen bir burna sahip olmak için rinoplasti ve septorinoplasti uygulamaları birlikte de yapılabilir. Her ikisinde de sonucun başarılı olması için burnun son halinin yüzün şekline uygun olması gereklidir. Ameliyat öncesinde hasta ve doktor gereken görüşmeleri yaparak burnun en son nasıl görüneceği konusunda bir fikir sahibi olunabilir. Ameliyatın başarılı olması için hasta ve doktor arasında yapılan ön görüşmeler de önemlidir.

Soru Cevap Burun Estetiği

Burun Estetiği Öncesi Neler Yapılır?
Burun estetiğinin bir diğer adı da rinoplastidir. Estetik cerrahi ile görüşülüp artık burun estetiği yapılmasına karar verildikten sonra cerrah önce kişinin yüz yapısını inceler. Hatta burun için film isteyerek burun yapısına ve gerçekten estetik sonrasında kişi için yararlı olup olmayacağını iyice tetkik etmek ister.

Sonrasında ameliyat tarihi belirlendiğinde en az 2 hafta öncesine kadar gıda takviyesi de dahil olmak üzere, doğal ilaçlar veya kimyasal içerikli olan ilaçların kullanılması durdurulur. Zira ameliyat esnasında bu ilaçlar kan akışında süreklilik sağlayabilir yahut ta ameliyat esnasında herhangi bir zarar olmazsa ameliyat sonrasında da kanamanın durdurulmasına mani olabilir. Bu sebeple ilaç kullanımı sonlandırılır.
Burun Estetiği Ameliyat Süreci nasıl gelişir?
Burun estetiği için ameliyat masasına yatan hasta ya lokal anestezi ile vücudun bir bölümü uyuşturulmak üzere ameliyat alınır yahut da genel anestezi uygulanarak vücudun tamamen bilincinin kaybedilmesi sağlanır. Lokal anestezi genellikle daha hafif ameliyatlar için geçerlidir. Anestezi uygulandıktan sonra cerrah ameliyat işlemine başlar ve burnunun iki deliği arasındaki deriyi keserek içerisinde yapılması gereken işlem için harekete geçer.

Bu işlem bazen kıkırdağın eklenmesi ya da kemiğinin düzeltilmesi gibi işlemler olabilir. Ameliyat işlemi bittikten sonra burun derisi tekrar yerine yerleştirilir ve ameliyat tamamlanır. Ameliyat sonrasında da dikkat edilmesi gereken hususlar doktor tarafından hastaya bildirilecek ve kontrol edilecektir.
Kimler Burun Estetiği Yaptırabilir?
Öncelikle yapılacak burun estetiği operasyonunun gerekliliği konusunda doktorla gerçekçi görüşme yapılmalıdır. Kişinin Estetik operasyondan beklentileri ve kavuşmak istedi görüntüye ilişkin net bilgi vermelidir.

Estetik operasyonun nedeni eğer bir sağlık sorunu veya travma ise bununla ilgili izlenecek yol kişinin yaşı ve genel sağlık durumuna bakılarak doktor tarafından belirlenir. Sadece estetik amaçlı, yüze daha uygun oranlarda şekillendirecek bir buruna sahip olmak için yapılacak operasyonlarda yine kişinin genel sağlık durumu doktor tarafından değerlendirilerek uygun olup olmadığına karar verilir.
Burun Estetiği Cerrahi İşlem Süreci Nasıl Gelişir?
Burun estetiği genel anestezi altında yapılan 1,5 ila 2,5 saat arasında süren operasyonlardır. Operasyonun lokal anestezi ile yapılması da mümkün olduğu gibi, uygulanacak anestezi ve işlem şekli tümüyle kişinin tıbbi değerlendirilmesi ile hekim tarafından belirlenir. Günümüz teknolojisi bu operasyonların açık ya da kapalı şekilde, rinoplasti yöntemi ile iz bırakmayacak şekilde yapılmaktadır.

İşlem sonrası hasta bir gece yatış alarak takip edilir. Sonrasında günlük hayatına geri döner. Yüzde şişlik, ağrı gibi operasyon sonrası gelişen durumlar, kişinin sağlık durumu ve deneyimli hekim sayesinde minimilize edilebilmektedir. Bununla beraber burun estetiği herhangi bir cerrahi işleme gerek duymadan, enjeksiyonla gerçekleştirilen burun içi botoks işlemi de yapılmaktadır.

Burun estetiği olan kişi iyileşme sonrasında yüzüne en uygun şekilde tasarlanmış yeni burun görüntüsü ile hayalindeki yaşama kavuşur. Tüm sağlık konularında olduğu gibi estetik operasyon konusunda da hizmet alınacak sağlık kurumunun ve operasyonu yapacak hekimin yetkinliği araştırılmalı, bu konuda bilinen ve deneyimli kurum ve hekimler tercih edilmelidir.